За проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева

 

D-r Lozanov-v za sugg

Проф. д-р Георги Лозанов е световноизвестен лекар, психиатър, психотерапевт, физиолог на мозъка и педагог. Той е създател е на науката Сугестология и на нейното педагогическо приложение – Сугестопедия. Неговата методика е наблюдавана официално от 25-членна международна комисия на ЮНЕСКО през 1978 година, оценена като най – добра  и препоръчана за прилагане по всички предмети във всички страни.

 

В резултат на всеотдайната си  работа за кратко време след завъшването на Медицинския Университет в София през 1951 година Д-р Лозанов се превръща в един от най-добрите психиатри в София. Той започва да прави опити в областта на неограничените възможности на човешката личност в институциите, в които работи. Стриктен в експериментите и почтен в отношението си, изследва 43 ясновидци в България като най-сериозно внимание отделя върху изследванията върху Ванга Димитрова.

Страстен защитник на психотерапията като път към лекуване на соматични и психосоматични заболявания, изследва ролята на внушението в клиниката и като комуникативен фактор. Доказва силата на парасъзнанието чрез операцията на ингвинална херния без упойка, само чрез сугестия в будно състояние. А през 1965 година предизвиква световната научна мисъл с опита за запаметяване на 1000 френски думи за един ден. Опитът успешно доказва паметовите резерви, за което българската държава поверява на професора техническа база, за да се развива науката Сугестология.

И така през 1966та д-р Лозанов основава и ръководи в продължение на 19години държавен Научно Изследователски Институт по Сугестология в София, където ще се създаде и развие като експериментален клон на сугестологията и нейното приложение в педагогиката – Сугестопедията. Със създаването й, светът на образованието вече никога няма да остане същия.

10 години д-р Лозанов ръководи и създанения от него Център по Сугестология и Развитие на Личността към СУ „ Св. Климент Охридски”, София, а след това 6 години – Международен Център по Десугестология във Виена, Австрия и Международен Център за Обучаване на Преподаватели, Викторсберг, Австрия. Знанието за сугестопедията се разпространява в десетки институти и учебни школи по света, които д-р Лозанов ръководи методически.

През 1994 година по покана на кметството на Виена, д-р Георги Лозанов приема и австрийско гражданство.

След дългогодишно отсъствие от родината си през 2008 година д-р Лозанов отново се завръща в България и се установява в тихия град Сливен, където продължава да работи до последния си дъх. Обучава преподаватели от цял свят.

Напуска този свят на Гергьовден, 6.05.2012 година, на 86 годишна възраст, заобиколен с Любовта на учениците си.

Дълбок поклон!

 

********

 

 

d-r Gateva- v za sugg

Един човек, който изключително много допринася за развитието на Сугестопедията и подобравя съществено методиката е проф. д-р Евелина Гатева, чието име е редно да се спомене с това на д-р Лозанов.

Само шест години след основаването на института д-р Гатева запова да работи в него и д-р Лозанов я описва като „изключително талантлив сътрудник”,…който „ми помогна да намеря по-добре мястото на класическото изкуство, което бях започнал да внедрявам.”

Д-р Гатева е музикант, оперна певица, лингвист, създател на сугестопедичното изкуство, залегнало в програмите за обучение на деца и възрастни.

Тя обогатява с примери методиката, реформира учебниците, композира много песни за чуждоезиковото обучение и детските опери, които са необходими за обучението по математика в началните класове на експерименталните паралелки в България и Австрия.

За съжаление д-р Гатева си отива млада от този свят още през 1997година.

Тя обаче продължава да живее в сърцата на всички последователи на сугестопедията, които четат нейните ръководства и бележки, пеят ежедневно песните, които е създала и се вдъхновяват от записите на нейните представяния по цял свят.

 

„Ако можехме да пеем, докато
говорим

Ако можехме да танцуваме,
докато се движим,

Ако можехме да рисуваме,
докато пишем,
 

Ако можехме да преодолеем
времето,
 

пространството и скоростта,

Докато мислим… 

За да усетим Любовта на Създателя”

Из записките на проф. д-р Евелина Гатева

 

********

Личен  сайт на проф. д-р Георги Лозанов.